lördag 6 augusti 2011

|Herrar A| Lägesrapport H1 Södra Götaland

Allt material kommer från Innebandysajten.se

Malmö FBC blev laget som förra säsongen, obesegrade, tog sig upp i Allsvenskan genom att vinna Div 1 Södra Götaland. Munka Ljungby var distanserade med tio poäng på sin andra plats.  I botten fick SödraDal, Halmstads IBK och Åstorp/Kvidinge lämna serien för fortsatt spel i Div 2. 

Kvar från förra säsongen finns ”6 ½” lag. För att förtydliga det lite bättre så återstår sex lag medan CL98, som till i år slagit sig samman med från Allsvenskan degraderade Färjestaden till nya FBC Kalmarsund, utgör det sjunde laget. 

Fem lag är nya i serien. Överflyttade från Västra Götaland är Sävsjö som också får sällskap till den sydligaste serien med Hovslätt, Höllviken, Lönsboda och Örlogstaden som alla tog sig upp från Div 2.


CARLSHAMNS IBK

Placering säs 10/11: 8:a Div 1 Södra Götaland.
svar av: Jonas Bjurbrant, sportchef

Vilka är era nyförvärv?
Dennis Mingotti, målvakt, comeback, Fredrik Ahlzèn, back, KaRo, Simon Henriksson, forward, KaRo, Zoltan Veszpremi, forward, Willands IBK och Ola Nyhlin, forward, Brönderslev Hot Shots

Vilka är era förluster?
- Ingen förlust i dagsläget

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
- Martin Berggren som var spelande tränare förra året kommer att ha ett delat ledar-/tränarskap med Jonas Nilsson som kommer från KaRo.

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- På pappret har vi en bättre och bredare trupp än förra året. Vi har en bra mix av äldre och rutinerade spelare med unga och hungriga spelare. Det som är bättre från förra året är att våra unga spelare har fått ett års värdefull rutin i bagaget. Vi har fått tre bra nyförvärv men med all respekt för dem så är vårt viktigaste ”nyförvärv” att vi har fått behålla fjolårets trupp trots att vissa spelare hade anbud från andra föreningar.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi har kört 1 pass/vecka fram till v.28 och har nu lite semester till v.31 då vi kör igång med 2-3 pass/vecka. V.33 så kommer vi att delta i en träningscup arrangerad av Röke där även Södra Dal och Åstorp Kvidinge deltar. Perfekt för oss att få möta ett bra div.1-lag och två hårt satsande div.2-lag. I övrigt så möter vi bl.a. Olofström, Lagan och Lönsboda på försäsongen. Vi kommer att nöta speciellt på en detalj i vårt spel och vad det är kommer ni förhoppningsvis att se under säsongen!

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- I en troligtvis jämn serie med många satsande och bra lag får vi anta den ”tråkiga” målsättningen att ta en match i taget. Vi kommer givetvis att ha en intern målsättning men den håller vi för oss själva.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Det kommer nog att vara ett antal lag som slåss om seriesegern men på pappret står det nog mellan Kalmarsund eller Engelhom med Slätafly och Palmstaden som outsiders.


FBC ENGELHOLM


Placering säs 10/11: 4:a Div 1 Södra Götaland.
svar av: Dennis Mårtensson, tränare


Vilka är era nyförvärv?
Carl Nilsson, vfw, Landskrona Falcons, Adam Fredriksson, vb, RIG Umeå, Dennis Sjöstedt, hfw, RIG Umeå, Mattias Salmela, hb, Umeå City, Pierre Granberg, vfw, Förslöv, Brian Nielsen, c, Fredrikshavn Bulldogs, Jonathan Paulsson, mv, Munka-Ljungby IBK och Otto Ramå, c/b, comeback

Vilka är era förluster?
Andreas Hansson, hfw, Malmhaug KFUM (lån), Pierre Olofsson, c/b, slutar, Niklas Dahlgren, hb, slutar, Martin Löfgren, mv, slutar och Erik Sjölund, mv, Munka-Ljungby IBK

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Håkan Bergström & Dennis Mårtensson

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Det ser mycket lovande ut. Vi hade en något mindre trupp förra säsongen så det var en nödvändighet att få in de nyförvärv vi har fått för att kunna orka spela den innebandyn vi vill spela kommande säsong.
- Truppen från förra säsongen står sig mycket bra och med de nyförvärv vi fått in har vi kunnat spetsa till det ytterligare. Vi har en trupp på närmare 22 spelare + tre målvakter och konkurrensen är stentuff. Vi har breddat och spetsat till på samtliga positioner och satsar mycket på unga talangfulla spelare.
- Vi kommer inte ha några spelare som kommer sitta på bänken och tugga knopp utan tanken är att spela på tre femmor och de spelare som inte tar plats i truppen inför våra matcher kommer få speltid i vårt utvecklingslag i div. 3 samt JAS. Men det kommer krävas hårt jobb från både spelare och ledare att få ihop truppen och klara av ett favoritskap inför flertalet av våra matcher kommande säsong. Men jag är övertygad om att samtliga inblandade kommer klara av det!

Hur ser er försäsong ut?
- Vi satte igång med träningen sista veckan i maj och har pumpat på bra med uppbyggnadsträning och innebandy fram till midsommar. Då tog vi ett litet uppehåll på två veckor då egen träning stod på schemat. Nu fortsätter vi fram till första träningsmatchen mot Lockerud IBF som går av stapeln dagen innan Båstad Outdoor Open.
Därefter fortsätter vi kombinera fys med innebandy och en mängd träningsmatcher mot bl.a. Växjö Vipers, Malmö FBC, Fredrikshavn Bulldogs, Malmhaug KFUM, FC Helsingborg och Åstorp fram till seriepremiären borta mot Lönsboda IBK. Vi tränar 3-4 gånger/vecka inkl. match under augusti/september.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Vi ska vinna serien och avancera till Allsvenskan. Allt annat är otänkbart då bara seriesegraren får möjligheten att avancera. Vi har haft en tydlig målsättning under tre års tid att arbeta oss fram mot Allsvenskan och detta är sista året för att förverkliga den. Samtidigt som vi är ödmjuka inför uppgiften och väldigt medvetna om att där finns andra lag i serien som kan ha liknande målsättning som vi.
- Det finns även de lag som har en trupp som kanske inte kan vinna en serie men likväl kan störa oss i enskilda matcher. Men det hade varit tjänstefel av mig att säga något annat än att vi siktar mot toppen med den trupp vi nu har och de förutsättningar som vår förening har skapat sen 2008 då klubben bildades!

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Där finns en del lag som kan hota oss om seriesegern och som kan störa våra planer t.ex. FBC Kalmarsund, Palmstaden, Slätafly, Munka-Ljungby och Röke men även nykomlingarna som kommer sälja sig dyrt under deras första säsong i förbundsserien. Jag är övertygad om att det kommer bli en oerhört jämn serie och den kommer inte avgöras förrän de sista omgångarna.


FBC KALMARSUND


Placering säs 10/11: Klubben är en sammanslagning av Färjestadens IBK (10:a Allsvenskan Södra) och CL98IC (7:a Div 1 Södra Götaland)
svar av: Adam Kallenberg, huvudtränare


Vilka är era nyförvärv?
- Eftersom vi har slagit ihop vår A-lagsverksamhet, (läs CL-98 och Färjestadens IBK) har vi utefter dessa trupper format ett lag. Utöver dessa spelare har vi i dagsläget en ny målvakt, Daniel Gottlisch som närmast kommer från Nybro IBK. Vi har dock lämnat några platser öppna för eventuella nyförvärv längre fram.

Vilka är era förluster?
- Vi har fått behålla de spelare vi önskat.

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Adam Kallenberg och Mats Söderkvist

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi har mycket kompetens i truppen, den ser mer intressant ut än på länge. Det gäller bara att få ihop pusselbitarna.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi kör 5 pass/veckan under en 10-veckorsperiod, vi går på ”is” första veckan i augusti.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Att hitta en stabilitet i spelet och att kunna utveckla spelsystemet ytterligare. Vi har förhoppningar att göra många bra matcher den här säsongen.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Jag tycker Engelholm har värvat bra, sedan är alltid Munka farliga. Vidare varnar jag för Slätafly som fått gnugga vidare på sitt vinstgivande spel från föregående säsong.


HOVSLÄTTS IK


Placering säs 10/11: 1:a Div 2 Småland. Direktuppflyttade. 
svar av: Tommie Gustafsson, huvudtränare


Vilka är era nyförvärv?
Erik Stenlund, mv, Mullsjö AIS

Vilka är era förluster?
David Carlsson, fw, Huskvarna IK och Viktor Wibring, fw, Mullsjö AIS

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Tommie Gustafsson, huvudtränare, David Argus-Stjernberg, ass tränare, Samuel Collberg, lagledare och Petter Wiklander, fystränare

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi har tappat några spelare som tillfört mycket kvalitét och rutin. Det tomrummet blir viktigt för oss att fylla. Dock har vi många unga killar som nu är redo att ta nästa steg i utvecklingen och därmed kommer det krävas mer ansvar och mognad från dom. Just nu ser vi fram emot säsongen och det kommer att bli en utmaning att ta sig an division 1-spel.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi tränar två pass i veckan. Styrka och kondition naturligtvis med speciellt fokus på vad man behöver fysiskt som innebandyspelare. Sedan tränar killarna individuellt minst en gång i veckan utöver de inlagda träningarna. Vi har ett träningsläger inlagt i slutet av augusti i Örebro och givetvis börjar träningsmatcherna att falla på plats de med.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Vi har inte satt någon målsättning ännu, så jag ber om att få återkomma i frågan.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Mina favoriter till seriesegern är Kalmarsund.


HÖLLVIKENS IBF


Placering säs 10/11: 2:a Div 2 Skåne. Uppflyttade efter kvalseger mot Sandö IBK med sammanlagt 20-3.
svar av: Fredrik Omdal, herransvarig

Vilka är era nyförvärv?
- Inga nya är klara med underskrift i dagsläget. Detta är lite självvalt då klubbens filosofi är att flytta upp spelare från de egna leden och ge dessa chansen före att aktivt värva spelare utifrån. Men vi hoppas på något tillskott innan säsongen startar.

Vilka är era förluster?
- Inga förluster heller utan truppen är intakt.

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
- Tränare är Ola Persson och assisterade är Martin ”Helge” Hellgren.

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Truppen ser identiskt ut mot förra säsongen. Vi var ett ungt lag då och spelarna kommer att ta nya kliv så självklart kommer vi vara ett bättre lag i år.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi tränar 2 ggr/vecka men ibland kommer extrapass att sättas in. Vi kommer spela 2 st försäsongsturneringar, Båstad och Björnslaget. Fram till serien börjar (efter Båstad 5-7 aug) kommer det vara träningsmatch varje helg.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Som nya i en så bra serie så blir målet att hålla sig kvar i 1:an.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Det är många intressanta lag som kommer slå varandra, så det är svårtippat. Men det är klart att Engelholm satsar stort men jag tror även dessa lag kan bli tuffa: Munka, Sävsjö, Palmstaden samt nya laget Kalmarsund.


LÖNSBODA IBK


Placering säs 10/11: 1:a Div 2 Skåne. Direktuppflyttade.
svar av: Tobias Lindhe, spelande tränare


Vilka är era nyförvärv?
Hampus Olsson, forward, Älmhults IBK. Sen möjligen någon till som inte är helt klar ännu.

Vilka är era förluster?
- Ej klart i nuläget. Vi har många unga spelare som sökt till skolor. Vår förhoppning är att vi kan pendla hem de flesta av dem.

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
- Tobias Lindhe och Natsue Ellesson kör för tredje året tillsammans.

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi bygger på de lokalt förankrade spelarna även i år – smarta killar med god teknik och en god lagdisciplin.
Truppen hade gärna fått vara något större, så är det någon som läser detta och vill vara med i ett härligt gäng så är det bara att höra av sig!

Hur ser er försäsong ut?
- Sommarträningen startade i mitten på maj med 2 pass per vecka med fokus styrka, snabbhet och kondition. Cirkelträningen vi kör brukar första gången kunna knäcka den mest vältränade.
Spelarna har själva anmält sig både till Karlskronas och Trelleborgs sommarturneringar. Laget startar sedan upp hösten med Båstad Outdoor Open och därefter är den första träningsmatchen 11 augusti mot Landskrona Falcons!

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Tabellmässigt vill vi etablera oss i serien och ser fram emot många spännande matcher. För oss i laget är vårt motto att ha kul ihop! Ett koncept som hittills visat sig vara framgångsrikt!

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- FBC Engelholm och Munka-Ljungby IBK


MUNKA-LJUNGBY IBK


Placering säs 10/11: 2:a Div 1 Södra Götaland
svar av: Anders Nilsson, herransvarig


Vilka är era nyförvärv?
Johan Karlsson, forward, Förslöv och Erik Sjölund, målvakt, FBC Engelholm. Fredrik Andersson, mv, Markus Ring, fw, och Oskar Svensson, fw, har lyfts upp från vårt H2-lag.

Vilka är era förluster?
Carl Nilsson, forward, FBC Engelholm, Jonathan Paulsson, målvakt, FBC Engelholm och Niklas Nordén, tränare, FC Helsingborg

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Mattias Kant, ny spelande huvudtränare, Bosse Strandvad, matchcoach, Peter Karlsson, ass tränare (i mån av tid), Christer Tedenborn, lagledare och Magnus Larsson, material/statistik och sjukvård.

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi ser rätt starka ut som alla andra år på försäsongen, vi är ett träningsglatt gäng.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi kör fyra pass i veckan. Något pass brukar vara fokuserat på att ha extra kul, exempel på det kan vara softboll, streethockey, fotboll mm. Som vanligt ställer vi upp i Båstad och efter det så brukar de tyngsta passen vara gjorda…

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Vår målsättning är inte satt ännu. Men mycket fokusering ligger på att få upp nya yngre spelare från vårt H2-lag och att få gruppen att arbeta som ett lag, precis som de senaste åren. Lyckas vi med det så kan laget vara med och nosa på någon av de övre platserna.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Solklart Engelholm. Med det laget hade de nästan varit ett topplag i Allsvenskan.


PALMSTADEN IK


Placering säs 10/11: 5:a Div 1 Södra Götaland

svar av: Martin Ranelid, tränare


Vilka är era nyförvärv?
Tom Åkesson, b/fw, Landskrona, Tom Flydalen, b, FC Helsingborg och Andreas Cajander, b, Silverstaden

Vilka är era förluster?
Philip Marklund, fw, Gårdarike, Robert Nilsson, b, Gårdarike och Jesper Andreasson, b, Gårdarike

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Martin Ranelid, Peter Jardrup, Tommy Olsson och Ronja Hansson

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi har en förstärkt backuppsättning och vi är överlag ett bollskickligare lag.

Hur ser er försäsong ut?
-  Vi har 7 veckors förberedelser efter Båstad Outdoor fram till seriestart, ca 35 träningsdagar.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Att kunna utmana de bästa lagen i serien.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Jag har för dålig insikt men Engelholm har stärkt upp sin trupp och Kalmarsund känns som en stark enhet.


RÖKE IBK


Placering säs 10/11: 6:a Div 1 Södra Götaland
svar av: Jimmy Lagerkvist, spelande huvudtränare


Vilka är era nyförvärv?
Jimmy Lagerkvist, c, Ticino Unihockey (Schweiz), Kristoffer Carlsson, fw, farmarlaget Röke IBF och Oscar Carlzon, b, Frosta IBF.

Vilka är era förluster?
Fredrik Karlsson, fw, Malmö FBC, Henrik Brendheden, fw, Åstorp/Kvidinge och Christoffer Malmgren, c, Willands IBK.

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Jimmy Lagerkvist, ny spelande tränare, och Jörgen Kyllengård.

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi har tappat en del poäng och rutin i spelarna som har försvunnit. Samtidigt så har alla de unga spelarna blivit ett år äldre och är redo att ta ytterligare ett steg och ta än mer ansvar. Truppen har bra spets och mycket kvalité men saknar lite bredd.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi samlades 14 juni och kör tre gemensamma pass i veckan undantaget två veckor i juli. Vi har fokus på det vanliga i form av uthållighet och styrka men också mycket tyngdpunkt redan från början på innebandy för att förbättra de tekniska detaljerna ytterligare.
Båstad Outdoor Open blir de första matcherna och i augusti kommer det även att avverkas en mindre turnering på hemmaplan.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Att släppa in betydligt färre mål än förra säsongen samt placera oss så högt som möjligt.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- FBC Engelholm.
 
 
SLÄTAFLY/SK IBK


Placering säs 10/11: 3:a Div 1 Södra Götaland

svar av: Andreas Swedestam, general manager/ass tränare


Vilka är era nyförvärv?
Jonathan Rudholm, back, Nybro IBK  och Emil Johansson, forward, Nybro IBK

Vilka är era förluster?
Jonas ”osa” Carlsson, fw, lägger av

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Viktor Larsson, huvudtränare, Martin Magnusson ass tränare och Andreas Swedestam, ass tränare

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vår trupp ser i år minst lika bra ut som förra året. Det känns som att vi ha en bredare trupp i år. Vi tror och hoppas att våra unga spelare ska ta ännu ett kliv framåt i år då det för många var första a-lagssäsongen förra året.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi började den 23 maj. Vi kör 4 pass/vecka med uppehåll vecka 28-29. Träningen består mest av kondition, styrka och spänst. I augusti bli det mer innebandy träning.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Topp 5

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Engelholm och FBC Kalmarsund
 
 
SÄVSJÖ IBK


Placering säs 10/11: 4:a Div 1 Västra Götaland
svar av: Göran Bjerhag, ordförande

Vilka är era nyförvärv?
Jakob Rickardsson, c/fw, comeback

Vilka är era förluster?
Jakob Sköld, back, Vetlanda IB

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Patrik Fransson

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Det känns som att vi har ungefär samma styrka som förra året. De yngre spelarna har fått lite mer rutin.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi startade i början av maj och kör 3 pass/vecka. Vi kör grundträning som efterhand övergår mer till snabbhet.  Vi kommer att delta i Enghav Cup i Smögen.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- Förhoppningsvis att tillhöra toppen. Vi byter serie igen och det är svårt att veta något om lagen.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Kalmarsund och Munka Ljungby

 
ÖRLOGSTADENS IBK KARLSKRONA


Placering säs 10/11: 2:a Div 2 Småland. Direktuppflyttade.
svar av: Kenth Axelsson, tränare


Vilka är era nyförvärv?
Dennis Lind, fw, Slätafly IBK, Marcus Mingotti, fw, KaRo IBF och Marcus Söder, fw, egen produkt

Vilka är era förluster?
Anders Fernheden, mv, flyttar

Vem/vilka tränar laget nästa säsong?
Kenth Axelsson

Hur ser er trupp ut nu i styrka jämfört med förra säsongen?
- Vi har en bredare och starkare forwardssida, behållit backuppställningen från föregående säsong men tyvärr tappat en av tre målvakter.

Hur ser er försäsong ut?
- Vi kör uppbyggnadsträning fram t o m vecka 28 (3 pass/vecka). Därefter är det tre veckors uppehåll med enbart individuell träning. Fr o m vecka 32 körs det inomhuspass 3 ggr/vecka.

Vad har ni för målsättning inför nästa säsong?
- I första hand som nykomling att undvika de tre sista platserna.

Vilket/vilka lag ser ni i nuläget som seriefavoriter?
- Munka-Ljungby och Kalmarsund
 
 

Inga kommentarer: